2019. augusztus 1., csütörtök

Kérdőív kitöltés nyaralás közben

A legtöbb kérdőíves oldalra csak bizonyos országokból lehet regisztrálni, vagy ha már regisztráltál egy országból, a továbbiakban csak onnan használhatod. A legtöbb magyar nyelvű oldal esetében ebből nincs probléma - ha Magyarországról regisztrálsz, és tudsz magyarul, akkor feltehetően valóban magyar vagy, és nincs más kérdésük. A külső cégek kérdőíveit is felkínáló oldalak - ilyen a legtöbb angol nyelvű kérdőíves oldal, de több magyar is - ennél szigorúbbak is lehetnek, a külső cégek ugyanis külön ellenőrzik, hogy a kitöltő valóban abból a országból származik-e, amelyikből mondja magát, és ezt többnyire az IP cím alapján teszik. Ez problémát okozhat, ha nyaralás közben szeretnénk használni ezeket az oldalakat.

A magyar oldalak esetében ez többnyire azt jelenti, hogy ha külföldi IP-vel (pl. wifin) akarjuk használni az oldalt, akkor a meghívóra kattintva a harmadik fél kérdőíve hibaüzenetet ad vissza, miszerint nem vagy jogosult kitölteni - legalábbis ez az, amit látunk belőle. Sajnos a dolognak hosszabb távú következménye is lehet, mivel elképzelhető, hogy a külső cég megjegyzi, hogy problémás felhasználó vagy, és a későbbi, már otthonról kitölteni próbált kérdőívekkel is problémáid lesznek.

Az angol nyelvű oldalak esetében más problémák is lehetnek. Sok oldal annak érdekében, hogy a külső cégek feltételeinek megfeleljen, már eleve figyeli a belépéskor használt IP címet, és a regisztrációkor megadott országtól eltérő IP esetén egyszerűen csalónak jelöl, és letilt. Ilyenkor általában még megoldható a probléma, ha hazaérve írunk egy angol nyelvű levelet (ticketet) a kérdőíves oldalnak, és elmagyarázzuk, hogy nyaralás közben léptünk be, és ez okozta a problémát, azonban ez egy olyan felesleges kör, amit jobb elkerülni, így a legjobb, ha nyaralás közben valóban pihenünk, és nem próbálunk meg belépni ezekre az oldalakra a kitiltást kockáztatva.

Mivel az EU-ban már tudunk mobilnetezni az otthoni előfizetésünkkel, ha mégis be akarsz lépni egy kérdőíves oldalra, érdemes megnézni, hogy a mobilneten milyen IP címed van. Ezt ellenőrizni tudod úgy, hogy rákeresel arra, hogy "what is my ip", és a találatként kapott oldalak egyikén megnézed, hogy milyen országból netezőnek lát téged. Ha magyarnak, akkor magyar IP-d van, tehát nyugodtan beléphetsz a kérdőíves oldalakra, nem kockáztatod vele a kitiltásodat.

Az általam ajánlott legjobb kérdőíves oldalakat itt találod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése